Before & After: A Global Inspired Renovation

After nearly two decades of traveling and working abroad our clients were ready to move back to Calgary. The couple had purchased a bungalow several years earlier and now it was time to make it their permanent home. While situated on a prime lot on a quiet, mature street and backing on to green space, the house was in desperate need of an update. Our client dreamed of a fresh contemporary home - a clean slate where they could surround themselves with all of the treasures they had picked up over their years of traveling. After enlisting the services of Cortina Crafted Homes, the house was completely gutted and the transformation began.

exterior.jpg

This is the exterior of the home before the renovation. The surrounding landscape is stunning but the dated facade doesn't quite feel like it fits in. 

The exterior received a major overhaul.  We opened up the courtyard, changed the roof lines, enlarged the windows and completely refinished the exterior materials. The home now feels up-to-date while fitting in to the neighbourhood.

living room current kitchen.jpg
kitchen  family2.jpg

Here are the kitchen and living room before the renovation. The wall between the rooms was removed to create a larger, more streamlined kitchen and open dining area.

kitchen & dining.jpg
kitchen 2.jpg

New full height windows and patio doors let in the streaming sunlight and brighten up the space ten-fold. The glossy white cabinets and backpainted glass backsplash reflect even more light while the clear walnut pantry & fridge wall adds just the right amount of warmth. The moroccan-style pendants were sourced from Egypt and add a touch of exotic flair to the space.

family fp2.jpg

Here is a before shot of the family room backing on to the kitchen.

We removed the corner fireplace and added a contemporary 2-way fireplace dividing the dining and living room spaces. The windows in the living room were also enlarged to let in that gorgeous view.

foyer stairwell.jpg

A before & after shot of the stairwell to the basement. A niche was designed specifically for the antique door that the client brought back from Saudi Arabia. The glass railing continues with the open concept while allowing a clear view to the artwork. 

Here is another shot of the foyer. The pottery and rugs are all from the client's collection and add so much character to the space.

laundry.jpg
laundry .jpg

The laundry room before & after. White lacquered cabinets and carrera marble contrast beautifully with antique furniture and rugs brought back from the client's travels.

mstr ensuite3.jpg

This is the ensuite before.

The new ensuite - clear walnut contrasts with the extra thick carrera marble countertop.  The mirror reflects the gorgeous glass mosaic tile inset in the shower. 

main bath.jpg

The hall bath before.

guest bath.jpg

Here is the new hall bath. The vanity is a Johnson & Associates custom design. The whole room is tiled with a large scale glossy ceramic tile inset with a glass match stick herringbone. The effect is light, bright & luscious.

bsmt.jpg

Here are a couple of shots of the basement before. It was dark, dreary & cold, not really somewhere you'd want to spend any time. There were also a multitude of bulkheads due to the usual duct work in a basement.

bar.jpg

The basement is now completely inhabitable, complete with media area, pool table and bar (shown above). The contractor was able to get rid of most of the bulkheads to really open up the ceiling. A soft colour palette on the walls, ceiling and floor keeps the space feeling open and airy despite the fact that the ceiling is less than 8' high. 

The tiles inset into the backsplash of the bar were found by the client on a trip to Africa - a special touch that integrates their travel history into their home.

guest bath2.jpg

This is the basement guest bath. Not sure about the scale of that mirror....

bsement bath.jpg
basement bath 2.jpg

And here are the after shots of the guest bathroom. Again, the soft colours and full height mirror disguise the fact the ceilings are so low, creating a space that is open and inviting.

 This is one of our favourite projects from last year. It was such fun to see the transformation of the home from 70's drab to classic contemporary but even more amazing to see it come to life with our client's collections and personality. 

Colour Inspiration: Autumn

Looking for a palette to warm things up as the temperature drops? Look no further - a rich colour palette, layers of texture and a nod to nature, fall-inspired décor is worth cozying up to.

autumn blog post.jpg

1. Living Room design by Johnson & Associates Interior Design  2. Branches Chandelier by Brothers Dressler  3. Powder Room design by Johnson & Associates Interior Design  4. Lustre Lights by Tom Dixon  5. Long Saddle Bench by Brent Comber  6. Papillon Sink by Stone Forest  7. Design by Johnson & Associates Interior Design  8. Fur Stiletto Boot by Fendi  9. Dining Table by Philippe Hiquily (1968)

Rustic Revisited - A Canmore Mountain Home

Sometimes a project presents itself that seems like a no brainer. But then you take a second look and the concept can be taken in an unexpected direction. We recently worked on this Canmore mountain home for a repeat client. Of course, the first idea was for a rustic mountain lodge – but that seemed too easy and really didn’t fit with the clients’ style.

01.jpg

Our goal was to bring mountain rustic style up to date, and create a clean and contemporary mountain home, but respect the setting.

One major element that helped create this feeling was the ceiling beams. 25 years prior, the client and his father had cut down some trees on the family farm. They saved the lumber with the intention of building a house on the property. Unfortunately that house was never built, so these beams remained stored in a Quonset hut for over two decades. When it was time for the clients to build their mountain home, they knew those timbers needed to be used somehow. That bit of history really adds to the character of the home.


The timbers were all rough-hewn Douglas Fir, but we had the builder process them and plane them down to uniform sizes. Some were larger, but we used that size difference to an advantage to create depth and relief. All of the brackets were custom forged into a clean, modern shape. What could be a large expanse of drywall ceiling instead has warmth, character & history.

07 - Copy.jpg

The view is definitely the star of the show, but the copper range hood and leather finish granite counters hold their own. Rustic elements used in a clean, contemporary way bring the focus onto the nature of the material.

03 - Copy.jpg

Walnut slab cabinetry warms up the stainless steel and wrought iron.

04 - Copy.jpg

A nod to the old farm with a rolling ladder.          

13.jpg

The Master ensuite is a private spa in the mountains. Lots of mirrors around the vanity reflect light. Natural materials and clean lines allow the landscape to be rustic and wild.

14.jpg

Again, the view! Every window is a like a landscape painting framed in walnut. After all, what better model is there than Mother Nature?

Photography by Dustin Mifflin