Design Inspiration - Powder Rooms

 

While small in size, the powder room is the perfect space to add drama. The small scale allows you to incorporate dramatic items like wallpaper and unique lighting while not breaking the bank. Here are a few of our favourite powder rooms from over the years.

wong.jpg

By hanging the pendant in front of the mirror the reflection doubles the sparkle in this bath. The clean lines of the vanity contrast with the sheepskin rug, unexpected in a powder room.

krepela.jpg

Drama comes in the form of texture & contemporary details in this space. Moody wallpaper is balanced with the sleek geometry of the floating vanity & sink. 

cochrane.jpg

A reclaimed bowl & faucet add loads character to this space. The leather mirror frame was made by a family friend and adds even more personality.

bracken.jpg

This room is like a jewel box. From the mosaic glass tile to the agate waterfall countertop, this space absolutely glows.

marshall.jpg

You can never go wrong with wallpaper in a powder room and this large scale pattern is a perfect match to the furniture style vanity.

mohamed.jpg

We incorporated a vestibule into this powder room which was coined the "ladies lounge". The perfect place to touch up your make-up during a dinner party. Textural wallpaper and jewel-like sconces at the perfect amount of femininity.

Traditional damask wallpaper and a furniture style vanity take this powder room next level.

We took the tile up the walls in this space creating a quiet backdrop for this supersleek Duravit vanity.

Design Inspiration - Bright & Fresh Laundry Rooms

It's simply unavoidable, the piles of laundry must be reckoned with. It doesn't need to be so bad if you have a room that's bright & cheery. Here are a few of our favourite spaces to give you a little inspiration for your next laundry day.

15.jpg

Oriental rugs and an antique desk add charm to this space.

This laundry is tucked into the pantry making it an easily accessible, multi-functional space. 

55.jpg

Cream on cream finishes keeps it feeling fresh while stacked machines free up space for storage.

krepela.jpg

We always try to incorporate a full height cabinet in our laundry designs. Perfect for luggage, broom and vacuums.

hurtubise.jpg

Who says laundry rooms can't be sophisticated? Sleek gray cabinets feel in tune with the rest of this contemporary home. The raised laundry machines make the work a little less back-breaking while the flush cabinets above make the storage easily reachable.

Design Inspiration - Fireplaces

Fireplaces will always be a crucial element of any home, acting as the heart of living and dining spaces alike. We've gathered up some of our favourite fireplace designs to inspire you for your next project.

03.jpg

Shelving flanking both sides of this contemporary fireplace is used to display art the client has accumulated from their many travels.

14.jpg

Slab marble surround with a simple mantle grounds this classic living room. 

Assymetry is played up with scale and texture in the marble tile surround in this contemporary family room.

living.jpg

Pietra grey marble and walnut wood add another layer of texture to pull together this room. 

22.jpg

Luxurious glass tile glitters in this cozy bedroom sitting area.

Classic at it's best. The creamy paneling and soapstone slab surround keep this traditional fireplace timeless

17A.jpg

The clean lines of this simple fireplace are balanced with the texture of the quartz ledgestone and works perfectly with the adjacent wood millwork.

Master.jpg

Johnson & Associates Interior Design

Lastly, one of our favourite designs: Contrasting limestone & walnut panels provide a stunning focal point in this bedroom, the ideal retreat for the end of the day.

Contemporary Family Home

We were delighted to work with this young family to design their dream home along with Grandscape Homes & Phase One Design. The open layout is perfect for a growing family while the sophisticated palette and clean details create a timeless refuge.

In the front entrance a sculptural coat hook adorns the wall in lieu of a traditional coat closet.

The central staircase just off the foyer acts as a room divider while the glass panels and floating stairs keep the space feeling open.

dining (2).jpg

The dining room with a view into the foyer and staircase beyond.

In the kitchen, high gloss grey built-in cabinetry conceals the door to the mudroom.

kitchen 4.jpg

The finishes were kept clean, allowing the raised eating bar to add a touch of drama.

kitchen 3.jpg

A glimpse from the kitchen into the nook & living room.

living.jpg

Playful hits of colour in the furnishings keep the home from feeling too serious.

The 2 way fireplace divides the living room and dining room.

Looking into the powder room from the "ladies lounge" - a small vestibule perfect for touching up your makeup.

A custom chandelier cascades down the centre of the stairwell. At the top of the stairs, a central homework station keeps everyone within earshot.

One of the kid's rooms. Soft pink walls are playful put still neutral. 

The master ensuite is a relaxing haven with a 2-way fireplace backing onto the master bedroom. The ideal retreat to end a busy day.

bar.jpg

The basement with a wet bar, built in wine & sculpture wall and fitness room - the perfect for space for entertaining, lounging or re-energizing.

Not your typical Bungalow

Forget everything you thought you knew about bungalow homes. Our client's new home, designed by Calgary architect firm Dejong Design, defies all of the typical bungalow features with it's soaring ceilings, open plan and floor to ceiling windows. Read on for some major inspiration.

entry.jpg

The front foyer with 14' ceilings. The exterior stone wall flows into the space while the sky-high sidelights provide a view of the park across the street. 

dining a.jpg

The dining room is the first room you see as you come up the foyer stairs. The rich colours, floor-to-ceiling drapes and crystal chandelier create a dramatic first impression of the home. The open plan allows you to catch a glimpse of the sitting room beyond.

sitting room.jpg

The colour scheme is soft and neutral - the perfect backdrop for the homeowner's amazing art collection. The walnut- clad bulkhead defines the back end of the house.   

kitchen.jpg

All of the appliances except the cooktop & dishwasher are housed in the corridor connecting the kitchen and the dining room. This keeps the main living area open - perfect for entertaining.

living.jpg

The neutral palette in the living room is offset by the dynamic art. The Artemide light fixture appears to float in mid-air.

Laundry.jpg

The luxe laundry room would make anyone want to do a load of laundry!

master 2.jpg
Master.jpg

The master bedroom with a glimpse into the ensuite through the master closet. 

master closet.jpg

The master closet links the bedroom to the ensuite. 

Ensuite 4.jpg
Ensuite 2.jpg

A crystal chandelier and silk drapes lend a glamorous feel to the open and airy master bath. 

to basement.jpg

A peek into the dining room as you descend to the basement.

Wine room.jpg

Lastly, the wine room. Walnut clad walls create a rich backdrop for the glass room. The peg wall allows the bottles to be artfully displayed.

Lighting as Art

Decorative lighting is like your favourite piece of art. It adds personality to your home, taking a space from humdrum to wow. Here are some of our favourite spaces - all with light fixtures that add life and some serious drama.

Johnson & Associates Interior Design

Johnson & Associates Interior Design

While sculptural in form, the Big Bang by Foscarini works with instead of against the dramatic art

Johnhnson & Associates Interior Design

Johnhnson & Associates Interior Design

Various shapes and sizes of Tom Dixon's Beat Lights softens this dining room.

Johnson & Associates Interior Design

Johnson & Associates Interior Design

The movement in this fixture plays against the sleekness of the kitchen.

Johnson & Associates Interior Design

Johnson & Associates Interior Design

A small Caboche pendant feels like jewelry in this powder room.

Johnson & Associates Interior Design

Johnson & Associates Interior Design

Dramatic fixtures don't always require alot of money, just a little imagination. These West Elm bell pendants were used to fashion a custom chandelier over the island.

Johnson & Associates Interior Design

Johnson & Associates Interior Design

The organic nature of this fixture contrasts perfectly with the stone and hot rolled steel on the fireplace wall.

Johnson & Associates Interior Design

Johnson & Associates Interior Design

These Moroccan pendants add exotic flair.

Johnson & Associates Interior Design

Johnson & Associates Interior Design

This whimsical pendant is playful in this contemporary family home.

Johnson & Associates Interior Design

Johnson & Associates Interior Design

Sometimes an oversized fixture is all that's needed to provide drama.

See more light fixtures that inspire us on our pinterest board.

Before & After: A Global Inspired Renovation

After nearly two decades of traveling and working abroad our clients were ready to move back to Calgary. The couple had purchased a bungalow several years earlier and now it was time to make it their permanent home. While situated on a prime lot on a quiet, mature street and backing on to green space, the house was in desperate need of an update. Our client dreamed of a fresh contemporary home - a clean slate where they could surround themselves with all of the treasures they had picked up over their years of traveling. After enlisting the services of Cortina Crafted Homes, the house was completely gutted and the transformation began.

exterior.jpg

This is the exterior of the home before the renovation. The surrounding landscape is stunning but the dated facade doesn't quite feel like it fits in. 

The exterior received a major overhaul.  We opened up the courtyard, changed the roof lines, enlarged the windows and completely refinished the exterior materials. The home now feels up-to-date while fitting in to the neighbourhood.

living room current kitchen.jpg
kitchen  family2.jpg

Here are the kitchen and living room before the renovation. The wall between the rooms was removed to create a larger, more streamlined kitchen and open dining area.

kitchen & dining.jpg
kitchen 2.jpg

New full height windows and patio doors let in the streaming sunlight and brighten up the space ten-fold. The glossy white cabinets and backpainted glass backsplash reflect even more light while the clear walnut pantry & fridge wall adds just the right amount of warmth. The moroccan-style pendants were sourced from Egypt and add a touch of exotic flair to the space.

family fp2.jpg

Here is a before shot of the family room backing on to the kitchen.

We removed the corner fireplace and added a contemporary 2-way fireplace dividing the dining and living room spaces. The windows in the living room were also enlarged to let in that gorgeous view.

foyer stairwell.jpg

A before & after shot of the stairwell to the basement. A niche was designed specifically for the antique door that the client brought back from Saudi Arabia. The glass railing continues with the open concept while allowing a clear view to the artwork. 

Here is another shot of the foyer. The pottery and rugs are all from the client's collection and add so much character to the space.

laundry.jpg
laundry .jpg

The laundry room before & after. White lacquered cabinets and carrera marble contrast beautifully with antique furniture and rugs brought back from the client's travels.

mstr ensuite3.jpg

This is the ensuite before.

The new ensuite - clear walnut contrasts with the extra thick carrera marble countertop.  The mirror reflects the gorgeous glass mosaic tile inset in the shower. 

main bath.jpg

The hall bath before.

guest bath.jpg

Here is the new hall bath. The vanity is a Johnson & Associates custom design. The whole room is tiled with a large scale glossy ceramic tile inset with a glass match stick herringbone. The effect is light, bright & luscious.

bsmt.jpg

Here are a couple of shots of the basement before. It was dark, dreary & cold, not really somewhere you'd want to spend any time. There were also a multitude of bulkheads due to the usual duct work in a basement.

bar.jpg

The basement is now completely inhabitable, complete with media area, pool table and bar (shown above). The contractor was able to get rid of most of the bulkheads to really open up the ceiling. A soft colour palette on the walls, ceiling and floor keeps the space feeling open and airy despite the fact that the ceiling is less than 8' high. 

The tiles inset into the backsplash of the bar were found by the client on a trip to Africa - a special touch that integrates their travel history into their home.

guest bath2.jpg

This is the basement guest bath. Not sure about the scale of that mirror....

bsement bath.jpg
basement bath 2.jpg

And here are the after shots of the guest bathroom. Again, the soft colours and full height mirror disguise the fact the ceilings are so low, creating a space that is open and inviting.

 This is one of our favourite projects from last year. It was such fun to see the transformation of the home from 70's drab to classic contemporary but even more amazing to see it come to life with our client's collections and personality. 

Before & After: Modern Ranch Renovation

We were lucky enough to work with our client to renovate this 70's ranch bungalow inherited from her grandparents. While it was desperately in need of an update, it was our job to reinterpret the ranch style while maintaining the home's soul. 

mudroom before.jpg

Here is the back entrance before. This is a working ranch with an obvious lack of storage for hats and other cowboy paraphernalia.

mudroom after.jpg

The back entrance after. We created a functional mudroom with plenty of hooks and cubbies for boots & hats. The goal was to have everything open and at an arm's reach for an easy in and out. The hard wearing basalt floors look beautiful while providing a heavy duty surface that can battle the elements. The wood from the 2 barn doors beyond were salvaged from old buildings on the ranch.

kitchen before.jpg

While the existing kitchen was fairly large, the layout didn't function well for the client. We flipped it to the other side of the room, allowing us to add plenty of storage and workspace

The new kitchen. The 11' island provides ample workspace and seating while the window above the cooktop frames the stunning Alberta landscape beyond like a piece of art. The light fixture was custom made using jar pendants and reclaimed wood planks.

dining room before.jpg

The original dining room. 

dining room after.jpg

The dining room after. The existing wall separating the family room and dining room was removed to create an open, family-friendly space. A custom credenza creates a division between the rooms while housing a pop-up TV. The steel pendant is hand made by John Beck and complements the space perfectly. The table was custom made for the client and will surely be in the family for generations to come. The windows were widened so the view can take centre stage. The paintings are treasured pieces inherited from the clients' grandparents.

front entrance before 1.jpg

This is the original front entrance. Despite all of the windows, it felt quite dark and dreary.

front entrance after .jpg

The front entrance now. A lighter wall colour lightens up the room dramatically while the new stair railing adds a sculptural element. The art work brings the space to life - the pieces were commissioned by the client and depict her own horses. 

back hall before.jpg

This is the back hall leading to the bedrooms before. Excuse the action shot - this was taken on site measure day!

back hall after.jpg

The new back hall. Believe it or not, the hall wasn't widened and the ceiling wasn't raised. It's amazing what paint and lighting can do!

bedroom before.jpg

This is the old master bedroom - although the swag pendants had their charm, it was time they retired.

The master bedroom now. This was the only area we replaced the wood ceilings with drywall, but maintained the rustic charm with a reclaimed wood headboard wall. And did you notice that incredible view out the window again?

ensuite before 1.jpg
ensuite before 2.jpg

Here is the original ensuite -  a pretty typical 1970's palette.

ensuite after 1.jpg
ensuite after 2.jpg

The new ensuite is fresh and spa-like. The double vanity has lots of storage to keep the  clutter at bay.  A textural mix of neutral tiles and simple patterning is soothing.

stairs before.jpg

This is the original spiral staircase to the lower level. 

stairs after.jpg

And here it is now. Definitely one of our favourite elements of the home. The timber-like treads appear to be rotating on a single axis. A challenging design that was artfully constructed thanks to talented trades.

office before.jpg

Here we have the original home office. Although this photo looks like it was taken in the 70's, it was just last spring - honest.

cochrane office.jpg

The new office with a custom built-in credenza and crisp paneled walls. The furnishings are classic with a rustic twist. 

 

Thanks for letting us share this project with you - we hope you are as inspired by it as much as we are! 

*Photography of renovated home by Dustin Mifflin

Dreaming of Paradise

As I stare out my window watching the snow come down (yes, it's the end of April) I can’t help but daydream about my recent trip to Puerto Vallarta.  We had the pleasure of staying at a luxury condominium developed & designed by Yoo by Starck. The condo itself was fabulous…modern and spacious with the most amazing ocean view you could ask for. But what really took my breath away was the grounds. Despite being laid out in a typical long & narrow hotel zone lot on the shores of Bahía de Banderas – the grounds were anything but typical. I won’t bore you with wordy interior design lingo - take a look for yourself and see what I mean.

reception.jpg

This is the open-air reception area. Everything from the fuchsia acrylic desk to the grouping of chairs creates a perfectly relaxed and playful ambiance. Modern and ornate furnishings mingled throughout the whole resort in typical Philippe Starck style.

seating areas.jpg

A couple of seating areas separating the pool area and condos. The use of the massive photographs adds unexpected drama.

seating area 2.jpg

Another seating area with a large mirror as a backdrop. Traditional painted tiles ground the grouping.

seating area 3.jpg

The grounds were never lacking a quiet place to sneak away from the crowds. The fuchsia walls peeking through the lush foliage is unexpected and fun.

pool.jpg

The infinity edge pool overlooking the ocean. While the grounds were full of colour, the pool area was neutral and serene. There is actually a condo rule only allowing white or beige towels by the pool! 

IMG_0380.JPG

The games room with library in the background. The library glowed with yellow glass on all four sides. 

lobby.jpg

A view from the open air lobby. The oversize leaf graphic on the ceiling is framed with a plaster molding. Love the traditional details mixed with modern graphic prints.

washroom.jpg

his little jewel box is the women's washroom in the lobby. Every surface absolutely sparkled. The photograph is actually the door to the watercloset.

view.jpg

Lastly, this was our view from the 18th floor. I just doesn't get any better. Sigh.